Whisky s fascinujúcou,
lahodnou a nezameniteľnou chuťou

Whisky

Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilnín. Jej hlavné zloženie tvorí slad a voda, ktorých kombinácia vo výraznej miere ovplyvňuje chuť. Samozrejme, nemožno zabúdať na dobu zretia (zvyčajne 3 – 15 rokov) v dubových sudoch. Tak whisky získava svoju fascinujúcu, lahodnú a nezameniteľnú chuť.

Naša ponuka zahŕňa niekoľko desiatok prvotriednych whisky od overených výrobcov, ktorí sú zárukou tej najvyššej kvality. Garantujeme, že pohár whisky ulahodí chuťovým pohárikom vás i vašich hostí.

Whisky a jej tajomstvá

K najpopulárnejším patrí írska, škótska a americká whisky. Kým škótska whisky je vo všeobecnosti destilovaná dvakrát, tak írska až trikrát.

Ktorá chutí vám? A ako by ste mali správne piť whisky? S ľadom alebo bez neho? Kým niektorí odborníci sú za prvý variant (ľad podľa nich dotvorí chuť whisky), iní preferujú čistú whisky. Čiže voľba je iba na vás.

Pri popíjaní ich môžete ohúriť nasledujúcimi zaujímavosťami. Whisky pri dozrievaní v dubových sudoch stráca vďaka vyparovaniu až 2 % tekutiny, čo výrobcovia pomenovali ako anjelskú daň. Alebo že chuť whisky výrazne ovplyvňuje tvar kotlov (jemnejšia whisky = vyššie a štíhlejšie kotly). Alebo im skúste dať hádanku – Prečo sú stromy v okolí páleníc whisky čierne? Odpoveďou je, že komíny páleníc vypúšťajú spaliny spôsobujúce sčernanie drevín, ktoré našťastie nepoškodzuje zdravie stromov.

Whisky či whiskey?

To je otázka, na ktorú vám teraz prezradíme odpoveď. Po prvé – oba názvy sú správne a platné, rozdiel je v geografii. Čiže ak si na fľaši prečítate whisky, tak už budete vedieť, že ide o destilát pochádzajúci zo Škótska, Kanady alebo Japonska. Domovinou whiskey je USA a Írsko, s ktorým sa spája zaujímavá kombinácia kávy a whiskey. Máme na mysli írsku kávu, ktorá je populárna aj medzi Slovákmi. Zaujímavosťou je, že tento horúci nápoj sa po prvý raz podával na írskom letisku, na ktorom cestujúci uviazli v dôsledku odkladu letov pre zlé počasie. Tamojší barman začal experimentovať a whisky pridal nielen do čaju, ale aj kávy.

Obľubujete whisky pre jej zemitú dymovú chuť? Asi by ste mali vedieť, že tá sa postupne vytráca už po prvom otvorení fľaše v dôsledku oxidácie. Whisky bola v minulosti označovaná ako voda života, a preto je na mieste spomenúť aj zdravotné účinky pravej whisky. Vďaka zmesi viacerých vitamínov a antioxidantov chráni organizmus pred ochoreniami, pomáha regulovať cholesterol a vyrovnáva hladinu glukózy aj inzulínu – samozrejme, pri rozumnej konzumácii. Na ktorú whisky nedáte dopustiť?

Whisky ulahodí vašim chuťovým pohárikom