Destiláty tých najvyberanejších
a najobľúbenejších chutí

Destiláty

Destiláty alebo ľudovo nazývané pálenky sú vyrobené z kvalitného ovocia a patria k tzv. tvrdému alkoholu.

U nás sa zvyknú štandardne vyrábať destiláty s vyšším obsahom etylalkoholu (37,5 %, 40 %, 42 %, 45 %, 50 %, 52 % či dokonca 55 %). Na výber máme hneď niekoľko desiatok lahodných destilátov.

Ponúkame obľúbené destiláty ako jablkovica, višňovica, hruškovica, marhuľovica, dulovica, malinovica, mirabelkovica, slivovica, drienkovica, trnkovica či čerešňovica – výber závisí len od vašich osobných preferencií.

Destiláty najvyššej kvality zo špičkových páleníc

Destiláty pochádzajú zo špičkových páleníc, ktoré dbajú na bezchybný výrobný proces i samotné založenie kvasu (ide o proces, počas ktorého sa cukor z ovocia mení na lieh) a jeho destilovanie v kotle. Vzniknutý lieh je upravovaný o rôzne chuťové či aromatické látky a následne je riedený kvalitnou vodou. Špičkové destiláty idú ruka v ruke s kvalitným a zrelým ovocím. To do veľkej miery ovplyvňuje výsledné vlastnosti ako vôňu či chuť destilátu, ktoré oceníte už pri prvom hlte.

Destiláty sa odporúčajú vychutnávať po malých dúškoch zo sklenených pohárikov. Pálenku po odchlipnutí chvíľku ponechajte v ústach a po prehltnutí sa nadýchnite nosom a vydýchnite ústami. Tým zvýraznite chuť ovocia.

Kvalitné destiláty z kvalitného ovocia

Destiláty si žiadajú nielen precízny proces výroby, ale aj dôslednú voľbu a zber ovocia, z ktorého budú vyrobené. Rozhoduje zrelosť, čerstvosť a jednotlivé odrody. Pravé ovocné destiláty sú vyrobené výlučne z čerstvého ovocia alkoholovou fermentáciou, po ktorej nasleduje destilácia. Dôležitou časťou výroby je už spomínané kvasenie pri kontrolovanej teplote, aby sa z ovocného základu vyťažilo maximum. Je zrejmé, že dĺžka kvasenia je podmienená druhom ovocia.

Dobré destiláty zvyčajne neobsahujú farbivá a ani aromatické látky. Ich proces výroby je často prísne stráženým tajomstvom, ktoré si chráni každý výrobca. Pre zaujímavosť – destiláty sú pomenované podľa kombinácie názvu ovocia, z ktorého sú vyrobené, a z prípony ica, teda marhuľovica, slivovica, hruškovica, malinovica, čerešňovica atď. (čiže slivovica označuje destilát, ale pozor – označenie slivka je označením pre liehovinu). Či už obľubujete destiláty, vína, vodku alebo akýkoľvek iný alkohol, pamätajte, že malé množstvo je prospešné, avšak je dôležité, aby šlo o kvalitný alkohol. Stavte na náš široký výber netradičných chutí.

Zaujali vás destiláty?